Tesla, Hollanda Veri Koruma Otoritesi Soruşturmasının Ardından Kamera Ayarlarını Daha Gizlilik Dostu Hale Getiriyor.


Otomobil üreticisi Tesla, Hollanda Veri Koruma Otoritesi (“AP”) tarafından kameralara ilişkin yürütülen soruşturmanın ardından otomobillerindeki yerleşik güvenlik kameralarının ayarlarını daha gizlilik dostu hale getirdi.


AP, Tesla araçlarındaki Nöbetçi Modu ile ilgili soruşturma yürüttü. Nöbetçi Modu, diğer özelliklerinin yanı sıra araçları hırsızlık ve vandalizme karşı korumayı amaçlayan bir özelliktir. Nöbetçi Modu sağladığı korumayı, araç üzerindeki dört harici kameradan görüntü kaydederek yapmaktadır.


Nöbetçi Modu etkinleştirildiğinde, kameralar park halindeki aracın etrafındaki her şeyi sürekli olarak çekiyordu ve çekilen görüntüler bir saat boyunca kaydediliyordu. Yazılım güncellemelerinin ardından kameralar artık varsayılan ayar olarak devre dışı bırakıldı. Eğer araç kullanıcısı kameraları etkinleştirirse, etkinleştirdikten sonra maksimum on dakika görüntü kaydedilebilecek.


“Farkında Olmadan Çekildi”

AP Yönetim Kurulu Üyesi Katja Mur, “Sokağa park eden birçok Tesla, aracın yanına gelen herkesi çekiyordu ve çekilen görüntüler çok uzun süreliğine kaydediliyordu. Eğer her araba bunu yapabilseydi, hiç kimsenin izlenmeden kamuya açık bir yere gidemeyeceği bir durum ortaya çıkardı.” şeklinde açıklamalarda bulundu.


“Tesla’ların yanından geçen kişilerin farkında olmadan görüntüleri kaydedildi. Bununla birlikte Tesla'ların sahipleri geri dönüp kaydedilen görüntülere bakabiliyorlardı. Eğer bir Tesla kullanıcısı aracını bir kişinin penceresinin önüne park ederse, içeriyi gözetleyebilir ve o kişinin yaptığı her şeyi görebilir. Bu durum ciddi bir mahremiyet ihlalidir. Dolayısıyla Tesla'nın duruma eleştirel bir gözle bakması ve konu hakkında değişiklikler yapması faydalı oldu.” diye sözlerine ekledi.


Değişiklikler

Tesla, soruşturmanın başlamasından bu yana şirketin Nöbetçi Mod özelliğinde çeşitli değişiklikler yaptığını AP’ye raporladı. Örneğin, artık kameralar aracın etrafında şüpheli bir hareketlilik tespit ettiğinde değil, yalnızca araca dokunulduğunda yanıt verecek. Buna ek olarak, artık araç otomatik olarak görüntü kaydetmeye başlamıyor ancak araç sahibinin telefonuna araca dokunulduğuna ilişkin bir bildirim iletiliyor.


Araç hala kamera görüntülerini kaydedebiliyor ancak araç kullanıcısının bu işlevi etkinleştirmesi gerekmekte. Kamera kayıt yaparken, araç içindeki dokunmatik ekranda kayda ilişkin bir mesaj görüntülenecek ve farlar yanıp sönecek. Bu değişiklik, kişileri aracın onların görüntüsünü kaydediyor olabileceği konusunda bilgilendirecek.


Dahası, aracın varsayılan ayarı son güncellemeyle son bir dakikalık görüntüyü kaydetmeye ayarlandı ve araç sahibi de bu süreyi maksimum on dakikaya kadar artırabilecek. Son olarak, çekilen görüntüler halihazır uygulamadaki gibi araçta saklanacak ve Tesla ile paylaşılmayacak.


Para Cezası Yok

AP tarafından yapılan soruşturma, Tesla için bir para cezası ya da başka bir yaptırımla sonuçlanmadı. Zira soruşturma, araçların kaydettiği görüntülerden yasal olarak sorumlu olanın Tesla değil, araç sahipleri olduğunu ortaya koydu.


Katja Mur, "Tesla'nın yaptığı değişiklikler sayesinde, araçların yanından geçen herkes korunuyor." şeklinde belirtti. Tesla aynı zamanda araç sahiplerinin kişilerin görüntülerini hukuka aykırı şekilde kayda alarak yasaları ihlal etme riskini de azalttı.


Kameralara İlişkin Kurallar

Araçlardaki yerleşik kameralar, örnek vermek gerekirse, kişilerin evlerinin etrafına yerleştirdikleri kameralarla aynı kurallara tabidir. Prensip olarak, kamuya açık yolların kayda alınması yasak olmakla birlikte, sadece istisnai durumlarda kişilere kameralarını kasıtlı olarak kamusal alanlara odaklamasına izin verilir. Ciddi bir güvenlik sorunu olması veya mahalledeki arabalara düzenli olarak hırsız girmesi, istisnai durumlara örnek verilebilir. Kamerayı düzgün bir şekilde konumlandırmak ve diğer kişilerin mahremiyetine saygı göstermek her zaman kamera sahibinin sorumluluğundadır.



Haber Kaynağı